Notícies i novetats Port Olímpic Barcelona

NOTÍCIES I NOVETATS DEL PORT OLÍMPIC

 

Per què hem de tenir cura de la Posidònia?

posidoniaweb
Si alguna vegada has bussejat pel Mediterrani has d’haver-la vist. També és probable que, tot i coneixent-la de vista, sàpigues poc d’ella.

La Posidònia oceànica és una planta marina i no una alga, que té arrel, tija, fulles, fruits i flors. Les seves fulles verdes són llargues i aplanades i poden arribar a mesurar fins a un metre i mig. Aquesta espècie floreix normalment a la tardor i dóna uns fruits anomenats "olives de mar", unes boles que, després de desprendre’s de la planta, suren fins a la vora de la mar on solen aparèixer entre maig i juny.
És una espècie endèmica del Mediterrani, que no està present en cap altre mar del món i, des de l'any 1999, és declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en reconeixement dels seus múltiples beneficis pel medi ambient.

ELS BENEFICIS DE LA POSIDÒNIA


La Posidònia crea extenses praderies que entapissen el fons marí i constitueixen un ecosistema de gran bellesa, que proporciona oxigen i refugi a moltes espècies animals: estrelles de mar, eriçons, pops ... Es calcula que més de 400 espècies vegetals i 1.000 tipus d'animals habiten en aquestes praderies.

D'altra banda, la Posidònia protegeix la costa de l'erosió, atrapant els sediments, forma una barrera davant grans tempestes i onatges, i permet activitats turístiques i d'oci, com el busseig o l'snorkel.

A més, les praderies funcionen com a grans filtradores, col·laborant en mantenir l'aigua marina neta i transparent, de manera que són uns excepcionals indicadors de la qualitat de l'aigua.

LA POSIDÒNIA ESTÀ EN PERILL

Aquesta espècie és víctima d'una destrucció massiva del seu hàbitat natural: la pesca il·legal d'arrossegament, els dragatges il·legals, els abocaments, les restes que produeix l'aqüicultura, les algues invasores, les construccions costaneres o el fondeig lliure intensiu, estan acabant amb ella. El risc de desaparició de grans praderies de posidònia s'incrementa també per culpa de l'escalfament del mar.
En tenir una taxa de creixement tan lenta, la Posidònia oceànica a la Mediterrània no pot recuperar-se dels danys físics que produeixen tots aquests factors.

QUÈ PUC FER PER PROTEGIR LA POSIDÒNIA?

Respecta la vida marina de les praderies i no molestis a la fauna ni arrencades cap espècie vegetal. Mantingues els fons lliures d'escombraries, no llencis cap residu i si durant una immersió trobes plàstics, ploms o piles emporta-te'ls a terra i diposita'ls als seus contenidors.
Hi ha diverses organitzacions a les que pots accedir per col·laborar com a voluntari i així treballar en la defensa de les praderies.
Cal un total respecte i cura pel mar, per mantenir les característiques i condicions idònies perquè la Posidònia oceànica segueixi vivint amb normalitat.