EXPOSICIÓ MAR VIVA, a PORT OLÍMPIC
Un treball entre la Confraria de Pescadors de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya que presenten en format exposició itinerant, la urgent protecció de la nostra mar.

Port Olímpic acollirà a finals de gener 2020, l’exposició MARVIVA, projecte liderat per l’Agència de Residus de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar a tot el públic, la urgent protecció de la nostra mar, i conèixer els diferents residus que conformen la cada vegada més presents “escombraries marines”, al mateix temps que s’analitzen quins són els millors sistemes i gestió d’aquests residus, perquè les diferents empreses, organismes i ports de Catalunya, millorin els seus processos.

Tots som conscients d’aquest problema, però encara no tenim suficient coneixement sobre les quantitats i els tipus de residus marins que hi ha en la nostra mar ni de quins són les causes.
Les escombraries marines són una gran amenaça per a la vida marina, la pesca comercial, el turisme i el transport marítim, atès que poden tenir conseqüències, tals com:

1. La degradació de la qualitat de les aigües marines, que afecta la fauna i la flora
2. La disminució de les captures de pesca
3. La introducció dels contaminants en tota la cadena tròfica (inclòs l’ésser humà)
4. L’impacte en la imatge de les zones turístiques
5. L’augment de les despeses de neteja d’aigües dels municipis costaners.

Gràcies a la implicació de la Confraria dels pescadors de Barcelona, que durant el projecte que va durar un any, 11 embarcacions van portar a terra voluntàriament les escombraries marines que recollien amb les seves xarxes de pesca durant la jornada de treball en la mar.

L’Agència de Residus de Catalunya, va analitzar i va presentar els diferents tipus i la millora del tractament d’aquests, amb l’objectiu d’establir rutines de col·laboració entre els pescadors professionals i el personal portuari dels municipis costaners que s’encarreguen de la gestió dels residus.
Una oportunitat per a totes les empreses i espais públics d’acollir aquesta didàctica exposició, on exposar durant tres setmanes, el mal estat de la mar, els tipus d’escombraries més freqüents, i els mitjans que hem d’aplicar de manera immediata per a frenar i protegir la nostra Mar Mediterrània.

OBJECTIUS
Medi Ambient:

Reducció dels impactes de les deixalles sobre la fauna marina, que van des de la ingestió i el possible efecte toxicològic fins al mal físic directe per l’ofec o l’escanyament amb residus plàstics.
Salut i seguretat:
Aconseguim aigües més netes amb una millor qualitat evitant riscos per als banyistes. Així mateix, la disminució de les escombraries marines fa més segura la navegació.
Economia:
Es redueixen els riscos de danys directes a les embarcacions, així com el temps que es dedica a la neteja i el manteniment de les xarxes. També es redueixen els costos de les autoritats locals per a netejar les platges i els sòlids flotants.
Turisme:
La neteja de platges, aigües costaneres i fons marins pot fer augmentar visites i els ingressos relacionats amb aquest sector.

Port Olímpic s’uneix a aquesta gran exposició i iniciativa, al costat d’altres ports, clubs nàutics i centres comercials que ja han pogut exposar el projecte, amb un gran acolliment i implicació de tot el públic.

Comparteix / Comparte